//Geaca de blugi. Ce-a fost si ce-a ajuns

Geaca de blugi. Ce-a fost si ce-a ajuns

Geaca de blugi este un articol atât de popular, atât de obișnuit în garderoba oricui, de la copii de 3 ani până la rockeri de 60 de ani, încât se impune să știm mai mult despre ea. Este versatilă, durabilă și ”cool”, indiferent de trenduri sau de vârsta celui care o poartă.

Dupa cum probabil bănuim  cu toții, apariția gecii de blugi este strâns legată de cea a pantalonilor de blugi. Deși o variantă a lor se pare că exista în Europa încă din secolul al XVI-lea, abia în 1873 au fost creați ceea ce numim astăzi ”blugi”, de către un negustor evreu din Germania, pe nume Loeb (Levi) Strauss, care a emigrat în Statele Unite. Întreaga poveste a blugilor o găsiți aici: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/blugii-au-o-istorie-de-mai-bine-de-500-de-ani

După ce a ”inventat” blugii, Levi Strauss s-a gandit că ar trebui să folosească denimul lor rezistent și pentru partea de sus a corpului. Așa că a apărut genul de cămașă – geacă pe care îl vedeți mai jos, în scopul de a fi folosită de către bărbații care făceau o muncă fizică grea, precum mineri, cowboy și muncitori la calea ferată. Avea cusute pense verticale de-o parte și de alta a  nasturilor, care la randul lor erau cusute cu tivuri orizontale, ce puteau fi descusute pentru a o lărgi, în caz de nevoie.

prima geaca de blugi din lume

În jurul anului 1919, geaca de blugi a fost preluată de către armata americană, înlocuind astfel pânza maro din care erau realizate anterior uniformele lor:

geaca de blugi istorie

Foto credit: olive-drab.com

În perioada celui de-al II-lea Război Mondial, blugii și geaca de blugi erau în continuare asociați cu clasa muncitoare, dar în anii 50 au început să fie adoptați și de către tinerii nonconformiști, culminând cu momentul în care însuși Elvis Presley a purtat denim din cap până-n picioare în ”Jailhouse Rock”, aducându-i astfel acestui material un aer ”cool” și oferindu-i deci celebritatea. Iată scena din film în care îl vedeți îmbrăcat ca mai jos:  https://www.youtube.com/watch?v=qka6JrKUM5U

elvis presley blugi

Foto credit: wikipedia

De-a lungul timpului, gecii de blugi i-au fost aduse diverse modificari, dar varianta consacrata ca fiind reprezentativa pentru compania Levis este un model scos de ei pe piață în 1962, numit ”Type III” sau ”the trucker jacket”. Arăta așa:

geaca levis originala

foto credit: Rawr Denim

După Levis, în SUA au mai apărut și alte companii producătoare de astfel de articole, cum ar fi ”Lee” și ”Wrangler”. Aici de exemplu o vedem pe Marylin Monroe purtând o geacă de blugi de la Lee, în timp ce se afla pe platourile de filmare.

marilyn monroe geaca de blugi

Purtată de hipioți în anii ’60, ruptă de punkeri în anii ’70, geaca de blugi a ajuns să facă parte din colecțiile marilor case de modă în anii 80 – 90. Doua modele internationale din acea perioada, Claudia Schiffer și Cindy Crawford, in geacă de blugi:

geaca de blugi claudia schiffergeaca de blugi cindy carwford

foto credit: pinterest

Cât despre prezent, dacă ieșim acum pe stradă, cu siguranță vom vedea măcar o persoană care poartă o geacă de blugi, mai ales dacă ținem cont că e toamnă.

Găsiți câteva modele de geci din anii 80 – 90 aici, pe https://newretro.ro/

Iată câteva exemple:

Plus una care poate fi purtată și iarna, pentru că este îmblănită:

 

 

 

By |2019-10-22T04:12:45+00:00octombrie 22nd, 2019|BLOG|Comentariile sunt închise pentru Geaca de blugi. Ce-a fost si ce-a ajuns

About the Author:

Navigarea pe acest site implica acceptarea politicii noastre de confidentialitate. Folosim cookieuri pentru a ne asigura ca beneficiati de cea mai buna experienta online. Ok